Kestane Şekeri
Kestane diğer sert kabuklu yemişlerin aksine vitamin ve mineral oranının da yüksek olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda yağ oranı düşük olan kestane, başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifler,B1, B2 ve C vitaminlerini de bol miktarda içermektedir. Güçlü bir antioksidan olan kestane, içerdiği flavanoidler sayesinde zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlayarak kansere karşı da koruyucu etki göstermektedir. Kestane şekeri, kestane ve şekerli şerbet karışımı bir tatlıdır. Bursa'nın meşhur tatlılarından bir tanesidir. Kestane şekeri Bursa ili sınırları içindeki Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılmaktadır. Kestane şekeri haşlanmış kestane soyulduktan sonra tülbentlere bağlanarak kaynayan şerbet içine batırılarak yapılır. Kestane şekerinin çikolata vb tatlarla kaplı türleri de vardır.
Bu şifalı lezzetin Anadolu’daki en bilinen adresi, hiç şüphesiz Bursa. Tarihi, efsaneleri, ipeği kadar nefis yemekleriyle de ünlü olan şehrin adı, onunla bir anılır. Ve, bu yapılması pek zahmetli tatlının, Bursa şehrin adıyla ünlenmesi, sadece lezzetinden değil; burada yetişen kestanelerin, her yerdekilerden daha iri olmasından.Öyle ki halk diline yerleşmiş güzel bir deyiş var; “Bursa’nın kestanesi, okka çeker beş tanesi”.